Lyžování v okolí prahy

23.01.2016 19:49

Kde si zalyžovat kolem Prahy

23.01.2016 19:47

Kde si zalyžovat kolem Prahy

Díky technickému zasněžování i přírodnímu sněhu se lyžování přiblížilo i Pražanům. Není nereálné zajet si po práci na noční lyžování nebo si zajezdit o víkendu, aniž bychom museli vstávat brzy ráno nebo si objednávat nocleh. Lyžařská střediska vyrostla i ve středních Čechách.

Ilustrační foto

Ilustrační foto

FOTO: Ondřej Kořínek, Novinky

  Dnes 14:02 

U obyvatel českých hor vyvolává pomyšlení na lyžařské areály u Prahy nejspíš úsměv na rtech. Přesadit Prahu na Sněžku či jí jiným způsobem přidat metry nelze, přesto moderní doba dopřává i Pražanům šanci zalyžovat si, byť si o tom můžeme myslet své. Tratě i množství sněhu mají své limity.

Monínec u Prčice

Osmdesát kilometrů od Prahy směrem na Příbram, v části zvané Česká Sibiř, vyrostl v Monínci (součást dvojměstí Sedlec-Prčice) v nadmořské výšce 724 metrů areál, který nabízí dvě červené sjezdovky s délkou 1800 metrů, snowpark a nově Funline trať, pro milovníky adrenalinové jízdy.

Jednotlivé prvky trati dlouhé 250 metrů tvoří terénní vlny, klopenky, průjezdové tunely, mobilní překážky apod. Na rozjezdu čekají lyžařské fajnšmekry dvě terénní vlny, kde naberou rychlost pro vjezd do šneku. Ten ústí u vjezdu do 10 metrů dlouhého tunelu.

Po výjezdu z tunelu na vás čeká klopená zatáčka, dvě terénní vlny, další klopenka a poslední dvě terénní vlny. Funline Monínec je vybaven kamerovým systémem, který umožňuje po stažení potřebné aplikace do telefonu záznam jízd.

Provozovatelé areálu se nově rozhodli odměnit slevou lyžaře, kteří si koupí permanentku online. Celodenní skipas objednaný přes internet vyjde na 510 Kč, oproti 550 v pokladně. Dětská denní jízdenka stojí v e-shopu 385 Kč, v pokladně 410 Kč.

V místě je i lyžařská škola. Parkoviště je v Monínci zdarma, můžete si tam půjčit lyžařské vybavení, v místě je i skiservis. V sezóně bude pravidelně probíhat večerní lyžování.

Přímo nad sjezdovkou je několik tras pro běžkaře. Projet si můžete buď malý okruh v blízkosti Javorové skály, nebo delší trasy směrem na Veletín nebo Aleninu Lhotu.

Areál Chotouň u Jílového

Nejblíže české metropoli, 20 kilometrů jižně od Prahy, leží v nadmořské výšce 350 až 400 metrů Chotouň u Jílového. Tři tratě, z toho jednu dětskou, zasněžuje šest děl. Je-li splněna teplotní podmínka alespoň minus tři stupně Celsia, lyžuje se tu od 9:00 do 21:00. Součástí areálu je občerstvení, lyžařská škola i půjčovna.

Celodenní jízdenka pro dospělého vyjde na 300 Kč, pro dítě od čtyř let či seniora na 250 Kč. Děti do čtyř let lyžují zdarma, děti na dětské loučce za 50 Kč na hodinu. Do Jílového jezdí autobus ze Smíchovského nádraží nebo z Budějovické (332), areál je od Jílového vzdálen ještě dva kilometry, doveze vás tam navazující 444.

Mnichovice na Benešovsku

Šestadvacet kilometrů od Prahy, v nadmořské výšce 452 metrů, v městysu Mnichovice, si můžete zalyžovat ve Skiareálu Šibeniční vrch. Podle informací na internetových stránkách střediska tady sezóna začala 30. prosince. Sníh zajišťovala zpočátku sněžná děla, v nabídce je sjezdovka Bobeš dlouhá 250 metrů, kterou obsluhuje vlek typu Poma, a dětská sjezdovka Mikeš (100 metrů), na kterou se děti vyvezou na laně.

I letos bude v nabídce večerní lyžování. Vybavení se půjčuje za 200 Kč na den. Jezdí se pondělí až pátek od 14:00 do 18:00, o víkendu od 10:00 do 17:00. Ceny permanentek: celodenní Bobeš 200 Kč, Mikeš 100 Kč.



Mirka Paloncy, Právo